Vigtigt at vide ved valg af guitarstreng

guitarstreng

Hvis du er en guitarist, der virkelig ønsker at mestre dit instrument, er det af absolut største vigtighed, at du kender alle dens små detaljer. Hvad angår guitarens mekaniske komponenter, er strengene den vigtigste del af instrumentet. Strengenes vibrationer bliver forstærket enten af den elektriske guitars pickups eller den akustiske guitars hul, så selv de mindste ændringer ved strengenes dynamik kan have en bemærkelsesværdig effekt på dit instruments tonekvalitet. Vi vil her dykke ned i de forskellige typer af guitar strenge, som en guitarist kan vælge fra med henhold til deres egne spillestile og præferencer.

Strengenes tykkelse

En af de vigtigste overvejelser, hvad angår det at vælge hvilken type af streng at bruge, er dens tykkelse. Ikke alene kan strengenes tykkelse påvirke tonerne produceret af din guitar, det kan også i høj grad påvirke, hvor let det er at spille på dit instrument. For eksempel jo tykkere strengen bliver, jo større spænding den skal stemmes til forøges, hvilket også betyder, at den ikke giver sig selv helt så meget og vil kræve mere pres for at bøjes. På den anden side behøver tyndere strenge ikke at blive stemt helt så tæt, hvorved de dermed føles markant løsere at spille. Tykkere strenge kan dog skabe nogle tungere og ”fuldere” lyde end tyndere strenge.

Strengemateriale

Med de hastige fremskridt i produktionen af guitarstrenge, er der dukket et større antal af forskellige guitarstrengs byggematerialer op på markedet gennem de seneste par årtier. Materialerne kan have stor effekt på, hvordan strengene lyder. De kan typisk blive kategoriseret som strenge til elektrisk guitar og akustisk guitar.

Strenge til akustiske guitarer

Til akustiske guitarer er bronze den mest almindelige type. De har generelt en ganske lys tone, selvom de har det med at forringes ganske hurtigt.

At alternativ er fosfor-bronze. Fosfor-bronze guitarstrenge er skabt ved at tilføje en lille mængde fosfor i metalblandingen. Tilstedeværelsen af fosfor hjælper strengene med at afholde rust, hvilket bidrager til et meget længere toneliv. Fosfor-bronze strenge lyder typisk meget varmere end almindelige bronzestrenge.

Strenge til elektriske guitarer

Der er tre typer af strenge til elektrisk guitar. Den første af hvilken er ren nikkel. Ren nikkel guitarstrenge har ofte en varmere, mere flydende tone ved dem og foretrækkes typisk af guitarister, der spiller genrer som jazz og blues. Nikkel er også et materiale, der modstår rust ganske godt, sådan at spilletiden for disse strenge har en tilbøjelighed til at være lange. Dog er deres magnetiske felt ikke lige så stærkt som hos nogle andre strengematerialer og kan derfor resultere i en anelse lavere lydniveau.

Nok den mest brugte type elektrisk guitarstreng er forniklede. Disse er stålstrenge dækket i et lag af nikkel. Strengene her er generelt gode til at opfanget af en elektrisk guitars pickups og føles derfor blødere at spille på end rustfri stål guitarstrenge.

Apropos rustfrit stål, producerer strenge lavet deraf en meget lysere og skarpere tone end de andre typer af strenge. De modstår også rust bedre og kan derfor holde i markant længere tid end dem af nikkel. Dog bevirker deres hårdhed, at båndene hurtigere slides ud.