Husk at stemme til folketingsvalget

Som dansker har du ret til at stemme til alle de politiske valg, der bliver afholdt. Det gælder blandt andet også folketingsvalget, som bliver udskrevet hvert fjerde år. Faktisk er folketingsvalget på mange måder det vigtigste valg. Det er nemlig her, hvor du har mulighed for at stemme om, hvem der skal udstikke reglerne for Danmark. Mere konkret sagt er det folketinget der, sammen med regeringen, udgør den lovgivende magt. Altså, er det dem, der er med til at udforme lovene i Danmark.

Hvis du gerne vil have, at dine værdier og holdninger også skal være repræsenteret, når der udformes love, er det altså vigtigt, at du stemmer.

Stemmeret har ikke altid været en rettighed

I dag tager mange mennesker det for givet, at de har mulighed for at stemme. Men faktisk er det en rettighed, som andre mennesker har tilkæmpet sig i fortiden. Det er også en rettighed, som desværre ikke er alle forundt rundt om i verden. Alene derfor er der god grund til at stemme.

Men på et mere konkret niveau, er din stemmeret også din mulighed for at påvirke Danmarks fremtid. Nogle mennesker stemmer ikke, fordi de ikke mener, at de er politisk interesseret. Men det er faktisk ret svært at have en holdning til samfundet, uden at den også er politisk.

Hvis du for eksempel ønsker, at der skal føres en mere lempelig eller restriktiv indvandringspolitik, har du en politisk holdning. Ønsker du, at Danmark skal være mere ambitiøs med deres klimapolitik, har du også en politisk holdning. Synes du, at skattetrykker skal sættes ned, har du også en politisk holdning.

Derfor er det også meget få mennesker, hvis nogen overhovedet, der ikke har en politisk holdning.

Find en repræsentant for dine holdninger

Når du skal stemme, handler det om at finde en repræsentant for dine holdninger og værdier. Du finder nok desværre ikke en folketingskandidat, som du er enig med over hele den politiske linje. Det er det politiske system ganske enkelt for stort til.

Men de fleste kan godt finde en folketingskandidat, som de er enig med på de væsentligste områder. Det er den person, som du bør stemme på.